huawei ballade

Balladen med Huawei kan snart være ovre

Huawei har siden 2018 været fanget i handelskrigen mellem USA og Kina. 

Det har blandt betydet, at deres nye Huawei Mate 30 ikke har været tilgængelig i Europa og Amerika, samt at deres godt og vel 500 millioner kunder ikke har haft fuld adgang til Android-funktioner, Google Play Store og mange andre Google-tjenester, som vi bruger i vores hverdag.

Men ifølge den seneste nyhedsdækning i den internationale presse, kan krisen for den populære smartphone-producent snart være ovre.

Er du i tvivl om, hvorfor der har været knas med din mobil fra Huawei eller hvad det kan have af betydning for din mobils fremtid? Så læs med.

Hvad går problemet med Huawei ud på?

Huawei har reelt set haft to problemer, der begge falder under konflikten mellem Amerika og Kina.

1. Anklage om cyberspionage for den kinesiske stat

Det første problem er anklager om cyberspionage på grund af deres nære forhold til Kinas kommunistiske styre. 

Huawei er en såkaldt privat medarbejderejet virksomhed, der blev grundlagt i 1987 af Ren Zhengfei. De har inden 2019 kaldt sig selv for et kollektiv. Ren Zhengfei har én procent af aktierne i selskabet, hvilket giver ham vetoret, og de resterende 99% er ejet af en handelsunion-komite, der skal repræsentere de andre medarbejdere. Det er kun omkring halvdelen af Huaweis medarbejdere, der kan tage del i denne ordning, og selvom de får del i aktiegevinsten, giver det dem ikke en særlig ret til at tage beslutninger for virksomheden.

Som en stor kinesisk virksomhed er de ydermere meget afhængige af den kinesiske stat, der fra tid til anden har ydet forskellige slags støtte. Det er netop deres rolle som verdens næststørste mobil-telekommunikationsleverandør, og niende største producent af smartphones, der har ført til anklager om, at Huawei har været under pres fra den kinesiske stat om at bedrive spionage.

Hvorvidt anklagerne er sande, er dog noget mere uklart. 

Huawei skulle blandt andet have efterladt såkaldte “bagdøre” ind i deres telefoner, som giver den kinesiske regering mulighed for at spionere på deres brugere. Ren Zhengfei har dog afvist disse anklager, og har sagt, at firmaet er villigt til at etablere yderligere sikkerhedskontrol og underskrive “no-spy”-aftaler med regeringer overalt på kloden.

Amerikanske sanktioner pga. handelskrigen

Huawei er desuden ramt af sanktioner som resultat af USA og Kinas handelskrig.

De sanktioner er ikke målrettet Huawei, men på grund af deres størrelse og indtog på det amerikanske marked, har det stadig haft konsekvenser for firmaet. Der var blandt andet et tidsrum, hvor Huaweis fremtidige mobiler ikke måtte bruge Googles Android-styresystem. Alle Huawei-telefoner har også haft begrænset adgang til Googles andre tjenester, såsom deres Play Store.

Google og Huawei har dog sagt, at de gerne vil yde tekniske støtte til nuværende ejere af Huawei-mobiler.

Hvad betyder det for min Huawei-mobil?

Som forberedelse til en større handelsaftale mellem USA og Kina, kan Huawei i November 2019 få licens til at sælge deres mobiler i USA igen

En godkendt licens peger på, at konflikten mellem Kina og USA snart dæmpes igen. Det kan betyde, at Huawei snart igen vil kunne få adgang til Googles tjenester og Android-styresystemet. I mellemtiden arbejder de dog på at bygge deres eget styresystem, HarmonyOS, som kan drive deres mobiler fremover.

Dette betyder, at hvis du har en Huawei, vil du højst sandsynligt fortsat kunne bruge den uden større forstyrrelser. Du vil også kunne købe nye Huawei-mobiler i samme kvalitet, som du kender dem fra tidligere.

Hvorvidt Huawei i fremtiden vil holde sig til Android og Google-tjenester vides dog ikke. Android-styresystemet giver dem adgang til et væld af apps, som deres vestlige kunder bruger hver eneste dag. Men hvis handelskrigen forværres, kan det blive en nødvendighed for den kinesiske virksomhed.