Den første 5G mobil kommer til Danmark i 2020

Den første danske 5G-mobil kommer på markedet i 2020.

Det giver god mening, da TDC og flere af de andre teleselskaber også har annonceret, at 2020 vil være året, hvor de lancerer et landsdækkende 5G-netværk.

Men hvad er en 5G-mobil – og hvilke mobiler er i stand til at koble sig på det lynhurtige mobilnetværk?

5G mobil – hurtigere end bredbånd

5G er den 5. generation af det mobile netværk. I øjeblikket kan du i Danmark kun bruge 3G eller 4G, når du går på nettet med din mobil.

5G-netværket vil betyde langt hurtigere hastigheder og færre forsinkelser, når vi henter og sender data. Under de bedste omstændigheder vil vi kunne hente og sende data på op til 1.000 Mbit/s. Det er lige så hurtigt som fibernet-bredbånd.

Det vil betyde, at du blandt andet vil kunne streame Netflix i 4K på mobilen, hente gigantiske og krævende apps eller spil på sekunder og kommunikere hurtigt og nemt mellem enheder (såsom din mobil og dit SmartHome).

I Danmark er det TDC, der udvikler og bestyrer det største 5G-netværk. Det er nemlig en dyr investering, selv for de store teleselskaber. Telenor, Telia og 3 har dog udtalt, at de også snart er klar til at tilbyde 5G til deres kunder.

Hvornår er 5G-netværket klar i Danmark?

TDC har lovet, at der vil være landsdækkende 5G i løbet af efterår/vinter 2020. 

Telenor, Telia og 3 har forsikret deres kunder, at de også vil lancere eller tilbyde deres eget 5G-mobilabonnement på nogenlunde samme tid.

Ingen af mobilselskaberne vil dog kunne garantere de helt samme lynhurtige hastigheder, fordi der er flere af frekvenserne, de endnu ikke har fået tilladelse af staten til at benytte.

Mobil med 5G (juli 2020)

Du skal have en 5G-mobil, der er i stand til at koble sig på det kommende mobilnetværk. 

Over 2020 har stort set alle de større mobilselskaber lanceret mobiler med 5G. Det gælder både Samsung, OnePlus, LG, Motorola, Huawei, Sony og Nokia

Apples kommende iPhone 12 rygtes dog også at have 5G-kompatibilitet. Men vi ved først mere til september, hvor Apple traditionelt set lancerer årets nye modeller.

Der er dog ingen mobiler med 5G-kapacitet i Danmark. Da 5G-netværket ikke er lanceret endnu, har det heller ikke være nødvendigt.

Men som TDC ruller 5G ud i løbet af 2020 og 2021, vil vi også kunne se de første 5G-modeller ramme det danske markedet.

Mobilerne med 5G-kapacitet kræver et 5G-modem og ofte lidt tungere hardware for at kunne trække de hurtigere hastigheder. Der eksisterer dog allerede flere 5G-versioner af mobiler, vi allerede kan købe i Danmark. Indtil videre kan man dog kun købe dem i udlandet.

Udover at din mobil skal være 5G-kompatibel, skal du også have et 5G-mobilabonnement hos en udbyder, der har adgang til det nye 5G-netværk. 

Da vi dog ved, at de flere af selskabernes modeller har 5G-kapacitet i USA, betyder det også, at mobilselskaberne hurtigt ville kunne rulle dem ud i Danmark, det øjeblik 5G-netværket træder i kraft.

Liste over nuværende mobilselskaber, der tilbyder 5G-mobiler

Næsten alle de større mobilselskaber har lanceret mobiltelefoner (eller planlægger at lancere mobiltelefoner) i USA med 5G-kapacitet. Det er dog vigtigt at pointere, at selvom en model måske kan fås med 5G i USA, er den ikke nødvendigvis tilgængelig i Danmark.

Man skal nemlig bruge en specifik 5G-version for at kunne bruge det hurtigere netværk.

De mobilselskaber er:

 • Huawei / Honor
 • LG
 • Motorola (Edge- og Moto-serierne)
 • Nokia
 • OnePlus
 • Oppo
 • Realme
 • Samsung
 • Sony
 • Xiaomi
 • ZTE

Især OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy S20 er blevet fremhævet som fantastiske 5G-mobiler. 

iPhone 12 rygtes også at være en 5G-mobil

Vi kan forvente at Samsung, OnePlus, LG, Huawei, Nokia og Motorola kun vil fortsætte med at gøre deres fremtidige mobiler 5G-kompatible.

Men hvad med elefanten i lokalet, der endnu ikke er hoppet med på bølgen?

Apple har bekræftet, at de arbejder på en 5G-mobil. Det betyder, at vi muligvis allerede kan få 5G-variationer på deres kommende iPhone 12.

iPhone 12’en er dog stadig et par måneder ude (september 2020), hvis den følger Apples normale tidsplan for produktion og lancering. 
Hvorvidt 5G-netværket for alvor er oppe og køre til den tid vides endnu ikke. TDC fortalte til Berlingske i maj, at deres 5G-netværk ikke var blevet forsinket af coronakrisen.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Telerepair menu
Telerepair menu

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.