Den nye skærm i iPhone 11 er blevet hyldet som Apples hidtil bedste – og muligvis også bedre end mange af deres konkurrenter. Den er både lysere, klarere og gør det nemmere for dig at se, hvad der foregår på din iPhone skærm.
Der er tre ting, der udmærker de nye skærme: Super Retina XDR, flere pixels og en endnu højere lysstyrke.
Men hvad betyder det? Og kan man virkelig se forskel på billedet?
Hvad er Super Retina XDR?
Super Retina XDR er en OLED-skærm, der understøtter både HDR10, Dolby Vision og TrueTone.
HDR10 og Dolby Vision er begge typer af HDR, eller High Dynamic Range. Det er en videostandard, som sikrer, at film, TV og andre video-produkter ser nogenlunde ens ud på alle skærme.
HDR sørger desuden for, at du kan se flere detaljer og farver i både lyse og mørke områder af den samme scene. Det betyder, at hvis du ser en film, hvor en person står i skygge og en anden i et spotlys, er den ene ikke nødvendigvis sværere at se end den anden – medmindre filmskaberne har besluttet at gøre det.
Med TrueTone justerer skærmen selv hvidbalancen, så den matcher lyset i mobilens omgivelser. Det betyder, at hvis du er udendørs i direkte sollys, vil den automatisk balancere farven ud, så farverne på billedet ikke kommer til at se døde eller kunstige ud.
HDR og TrueTone gør begge en stor forskel for, hvor mange detaljer og farver, du har mulighed for at se på din skærm.
Størrelserne på de nye iPhone Pro-skærme
Den eneste reelle forskel i skærmen på en iPhone 11 Pro og iPhone 11 Max, er størrelsen.
iPhone 11 Pro har en 5,8”-skærm, hvorimod Max er endt med en heftig skærm på hele 6,5”. Skærmen i begge modeller dækker næsten hele mobilens forside.
Den større overflade giver dog også plads til markant flere pixels – og derfor langt flere detaljer.
En iPhone 11 Pro har en skærmopløsning på 2.436 x 1.125 pixels, hvorimod Pro Max har hele 2688 x 1242 pixels. Det sætter dem i direkte konkurrence med selv almindelige computerskærme.
De ekstra pixels går, at din iPhone vil kunne vise langt flere oplysninger eller større billeder, uden at skulle gå ned på kvaliteten af detaljerne.
Lysstyrke – en iPhone 11-skærm med op til 1.200 nits
Lysstyrken er altafgørende for din skærms billede.
Lysstyrke måles i nits, der er en samlet betegnelse for ‘candela pr. m2’.
Ordet ‘nits’ stammer oprindeligt fra det latinske ‘nitere’, som betyder “at skinne.” Som du måske kan udlede af ordet ‘candela’, så afgiver en nit cirka den samme mængde lys som et traditionelt vokslys.
Hvorfor er en høj lysstyrke i en iPhone skærm vigtig?
En høj lysstyrke hjælper dig først og fremmest med at se, hvad der faktisk foregår på skærmen. Det er vigtigt, især hvis du kigger på skærmen i direkte sollys.
Hvis du husker tilbage til LCD-skærme i de helt gamle mobiler, såsom Nokia 3310, så kunne det ofte være svært bare at læse SMS’er, hvis du befandt dig udenfor. Det var, fordi de brugte LED-backlit LCD i deres displays.
‘LED-Backlit’ betyder, at displayet ændrer farve mellem rød, grøn og blå, men ikke afgiver lys af sig selv. Det skal den bruge LED-lys i enten siderne eller bagsiden af mobilen. Det betyder, at lyset først skulle skinne igennem et farvet display for at skabe et synligt billede. Hvis du så på skærmen i sollys, kunne du derfor ofte have svært ved at se LED-lyset, der kommer bag displayet.
En lav lysstyrke kan tilmed også gøre detaljer utydelige og farver grumset. Derfor anbefaler de fleste eksperter, at HDR-displays har minimum 1.000 nits for at kunne gengive nuancer og farvedybder.
En 11 Pro eller Pro Max kan generere hele 1.200 nits, hvilket er mere end de fleste 4K TV’ere. En almindelig iPhone 11 skærm derimod ligger omkring de 625 nits. Det betyder, at du kan få en dobbelt så høj lysstyrke i en Pro, fremfor de almindelige iPhones.