Er min iPhone vandtæt?

Med det danske vejr in mente, kan det være rart at vide, om ens nye iPhone 11 er vandtæt eller ej.

Og svaret er, at din iPhone (uanset hvilken model) godt kan tåle at blive lidt våd. Men den er altså ikke 100% vandtæt.

Apple har over de seneste år arbejdet målrettet for at gøre deres produkter mere vandtætte og støvafvisende. 

Det gælder især for deres mobiler og tablets, som vi ofte har med rundt, og som ligger på borde eller har dem fremme i regnen.

Selvom de har gjort et stort fremskridt, kan de stadig blive udsat for vandskader. Så længe der er en åbning i mobilen – som der er til eksempelvis højttalere, mikrofoner eller knapper – er der altid en risiko for vandskade.

Er din iPhone endt i vand, kan du læse vores guide til hvordan du undgår vandskader. Men hvis skaden er sket, kan du kontakte os her, for at bestille en reparation af din iPhone. Vi tilbyder også reparationer af andre telefoner og modeller.

Har du forlagt eller mistet din iPhone? Eller skal du til at sælge den? Så læs vores artikel omkring, hvordan du bruger Find My iPhone.

Men hvis du er mere nysgerrig på, hvor meget din mobil decideret kan tåle, så kan du læse videre. 

Hvordan måler man støv- og vandafvisning?

Inden et produkt må kalde sig selv vandafvisende eller vandtæt, skal det først undersøges af den internationale standardiseringsorganisation inden for elektroteknik og elektronik, International Electrotechnical Commission (IEC).

IEC har eksisteret siden 1906 og er i Danmark repræsenteret af Dansk Standard. De sikrer, at der er et fælles sprog og måleenheder for blandt andet hvor vandtæt, en mobil kan tillade sig at blive kaldt.

Alle iPhones og Apples andre produkter er blevet testet, og derefter tildelt en IP Rating eller -kode. Koden består af IP og så to tal. Det første tal eller ciffer fortæller dig, hvor støvafvisende enheden er. Det andet fortæller dig, hvor sved- og vandafvisende den er.

StøvafvisendeVandafvisende
0 – Ingen beskyttelse0 – Ingen beskyttelse
1 – Genstand på 50+ mm.1 – Regn/dryppende vand (1mm pr. min. i 10 min.)
2 – Genstand på 12,5+ mm.2 – Dryppende vand (15°-vinkel, 3mm pr. min. i 10 min.)
3 – Genstand på 2,5+ mm.3 – Sprayende vand (60°-vinkel i 10 min.)
4 – Genstand på 1+ mm.4 – Vandplask (enhver vinkel i 10 min.)
5 – Støvbeskyttet5 – Vandstråle (enhver vinkel, 12,5 L. i 7-10 sek.)
6 – Støvtæt6 – Kraftig vandstråle (enhver vinkel, 100 L. i 7-10 sek.)

7 – Under 1m. vand (i 30 min.)

8 – Under vand (ofte 3 meters dybde)

9K – Højtryk og høj temperatur (14-16 L. på 80°C i 2 min.)
Kilde: International Electrotechnical Commission

Hvor vandtæt eller vandafvisende er min iPhone?

Hvor vandafvisende din iPhone er, afhænger af dens alder.

Ældre iPhones (op til iPhone 6S)

Ældre iPhones (altså op til iPhone 6S fra 2015) er aldrig blevet testet af IEC – og det er derfor aldrig blevet officielt bekræftet om, hvor vandtætte eller vandafvisende de var. I forbrugertests fra 2015 har de dog udvist en vis evne til at tolerere vand.

Men du kan altså ikke vide dig sikker på, at den kan tåle regndråber eller spildt vand fra et glas. Den kan bestemt ikke tåle at være under vand.

iPhone 7 og nyere

Fra iPhone 7 og frem fik Apple testet alle deres mobiler.

De har alle en IP-rating på mellem IP67 til IP68.

Følgende iPhones har en IP68-rating:

  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11
  • iPhone XS Max
  • iPhone XS

De kan altså alle tåle at være under vand. Hver model er ikke blevet testet på helt samme måde, men de kan tåle at være under vand i 30 min. på en dybde mellem 2-4 m. Jo nyere en mobil, desto højere dybde.

Den nye iPhone SE, en iPhone 8, og de resterende modeller har en IP67-rating. Det vil sige, at de kan tåle at være under 1 m. vand i 30 min.

Du kan altså godt bruge din iPhone i regnen, vaske skærmen blidt med vand eller spilde vand på den. Men vi fraråder dig på det kraftigste at tage den med i badet, til svømning eller på anden vis teste din mobils vandtæthed. 

Garantien fra Apple dækker nemlig ikke over væskeskader.

Sådan kan Apple beskytte din iPhone mod vand i fremtiden

Apple Watch Series 2 og frem har en særlig “Water Lock”-funktion. Den kan du aktivere, inden du tager ud og svømmer med dit ur – eller hvis du har det på i badet.

Med Water Lock lukker uret om sig selv og blæser al væske ud af sig selv, hvis det er kommet under vand. Den teknologi kan også blive aktuel i fremtidige iPhones, hvis Apple beslutter sig for at helgardere sig mod vandskader.

Du kan se en demonstration af Water Lock-funktionen herunder:

Vil du vide, hvor gammel din iPhone er? Så læs vores indlæg: Hvor gammel er min iPhone? og bliv klogere på din enhed.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Telerepair menu
Telerepair menu

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.