Hvilken brugt smartphone skal jeg købe?

En brugt smartphone kan være stort set lige så god som en ny mobil, direkte fra fabrikken. 

Men som det gælder med alle slags køb, skal du stadig tage stilling til, hvad du har brug for – og om den brugte mobil lever op til prisen, du betaler.

Derfor har vi lavet denne korte tjekliste over de fire vigtigste overvejelser, du skal gøre dig, inden du køber en brugt smartphone.

Tjekliste når du køber en brugt smartphone

Tjekliste for brugt smartphone

Når du køber brugt, skal du ofte være mere grundig, når du tilser varen, end hvis du står og kigger på vare i sin originale indpakning i butikken. 

Det er de færreste sælgere, der er interesseret i aktivt at snyde dig, men de har måske vænnet sig til småfejl og skader, der ikke er vigtige for dem, men kunne have et stor betydning for dig. Især når det kommer til dyrere elektronik og brugsvarer som smartphones.

Vores tjekliste er ikke uudtømmelig, men den dækker de generelle overvejelser, du skal gøre dig, inden du køber en brugt mobil.

De fire overordnede spørgsmål, du skal have svar på, er:

  1. Hvad er dit behov? – Hvad skal den brugte smartphone kunne?
  2. I hvor god stand er den?
  3. Hvor gammel er den? – Er den ved at blive forældet?
  4. Er prisen på den brugte smartphone rimelig?

1. Hvorfor har du brug for en brugt smartphone?

Dit behov dikterer, hvilken slags brugt smartphone, du skal købe. Den skal kunne gøre det, som du skal bruge den til. 

Det lyder meget bredt, men det er sjældent, at man egentlig sætter sig ned og kigger på, hvordan man bruger sin smartphone. 

Tager du mange billeder? I så fald er det måske en god idé at overveje en mobil med et godt kamera, såsom en iPhone eller en OnePlus. Køber du brugt, fordi du ofte taber din mobil, og ikke har råd til en ny? Så bør du vælge en smartphone, der er robust eller nem og billig at reparere. Handler det derimod mest om at kunne bruge sociale medier eller tjekke vejret én gang imellem? Så kan du muligvis nøjes med en noget ældre model, der lige akkurat har wi-fi forbindelse.

Når du har afklaret, hvorfor du køber en brugt smartphone, har du lettere ved at vurdere om den lever op til dine forventninger.

2. Hvilken tilstand er den brugte mobil i?

En brugt smartphones tilstand bestemmer i høj grad, den pris man er villig til at betale. Derfor er det ofte en god idé at have mobilen i hånden, inden du køber den.

Hvis du køber den af en bekendt, er det som regel en person, du stoler på – eller en person, som dine venner eller familie stoler på. Hvis du derimod køber den af en butik, er du beskyttet under forbrugerlovgivningen. Men hvis det er en komplet fremmed, er det bedst, at I mødes inden, så du kan tjekke mobilen.

Du kan tjekke mobilens tilstand på flere måder. Vi anbefaler, at du:

  1. Tjekker overfladen for skrammer, slag og slid
  2. Tænder mobilen – så du kan se om displayet fungerer ordentligt og ikke har døde pixels (små sorte prikker, der ikke går væk)
  3. Tag et billede – så du ved, at kameraet fungerer ordentligt
  4. Afspiller en video – så du kan høre om højttalerne virker og forbindelsen til internettet er ok
  5. Laver et opkald – så du ved, at mikrofonen fungerer
  6. Tjekker batteriets tilstand – afhængig af mærket og modellen, er det muligt at se under indstillingerne om, batteriet hurtigt mister strøm eller er i en god tilstand

Selv der er nogle små skader, kan det stadig være det værd. Du skal bare medregne prisen for en mobilreparation. Det kan du også bruge som argument, hvis du vil prutte om prisen.

3. Hvor gammel er den?

Alderen på en brugt smartphone bestemmer også dens værdi.

Elektronik ældres generelt hurtigere end mange andre varer, men smartphones er i en klasse for sig selv. Der har været en enorm teknologisk udvikling, lige siden de første iPhones og Android-telefoner blev frigivet tilbage i 2007-2008.

En smartphone mister, kort og godt, værdi, som den ældres. Noget af det har at gøre med, at mange nu forventer, at deres smartphone kan mere og mere. Men det handler også om, at den underliggende styresystemer kræver mere og mere, selv hvis man som bruger ikke kan se forskellen.

Planlagt forældelse

En iPhone har som regel en højere værdi end mange andre brugte smartphones. Det er selvfølgelig på grund af popularitet, brand og kvalitet, men det er også, fordi Apples produkter minder mere om hvidevarer end f.eks. en PC. De er gennemtestet og alle iPhones er som udgangspunktet ens. Det betyder, at de er nemmere at reparere (med det rette udstyr), og sjældnere går i stykker, fordi man som bruger ikke har ligeså stor kontrol over, hvad man kan gøre med sin iPhone sammenlignet med en Android-telefon.

Der er dog også en anden faktor, som gør at smartphones mister hurtigere værdi, når man sammenligner dem med anden elektronik. Det er “planned obsolescence”, eller planlagt forældelse. Smartphones er mere lukkede systemer end andre slags computere. Den øgede kontrol fra producentens side betyder også, at de kan planlægge, at en vare bliver forældet, så kunderne er nødt til at købe nyt med få års mellemrum.

Det betyder, at hvis din mobil er for gammel, vil du ikke længere få opdateringer, hvilket er usundt for din sikkerhed og generelt gør telefonen så langsom, at den næsten er ubrugelig. Når det sker, er der ikke mange, der vil købe den længere.

4. Er det en rimelig pris for en brugt smartphone?

Vi kommer til slut til prisen.

Hvorvidt det er en rimelig pris for en brugt smartphone, afhænger af dens tilstand, dens alder og dine behov. 

En brugt smartphone bør gerne være i hvert fald 70% af den oprindelige salgspris. 

Den falder også løbende, som nyere modeller bliver lanceret. Den er naturligvis dyrere, hvis den aldrig er blevet fjernet fra sin oprindelige indpakning.
Er du nu sikker i din beslutning, men stadig bange for at blive svindlet? Så læs mere i vores guide, Sådan undgår du snyd, når du køber en brugt iPhone.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Telerepair menu
Telerepair menu

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.