Langsom iPhone – sådan løser du problemet

Er din iPhone langsom?

I denne guide gennemgår vi, hvorfor en iPhone pludselig eller over tid er blevet langsommere – og giver dig seks tips til, hvordan du kan fikse det.

Hvis du følger alle vores tips, og din iPhone stadig er langsom, kan det være tid til at booke en iPhone reparation. Vi tilbyder også reparationer af telefoner, som ikke er produceret af Apple men eksempelvis Samsung eller Huawei.

Hvorfor er min iPhone langsom?

Der kan være en række årsager til, at en iPhone er blevet langsom. Det kan både skyldes din mobils hardware, software og fysiske forhold i dine omgivelser.

Vi har valgt hovedsageligt at fokusere på hardware og software, men vi vil også komme lidt ind på, hvordan eksempelvis temperaturer kan være med gøre din iPhone langsom.

Alder og forældet software

Jo ældre din iPhone bliver, desto langsommere bliver den også.

Det handler selvfølgelig om, at din iPhone bliver mere slidt jo længere tid, du har den. “Hvor gammel er min iPhone” er et spørgsmål vi hos Telerepair ofte hører. Foruden alderen på din telefon kan det også være at du har installeret et forældet styresystem.

På den anden side, så kan din mobil også blive langsommere, hvis du installerer det seneste styresystem på en gamle iPhone. Det er, fordi de nye iOS-opdateringer kan kræve mere af din mobil, som den måske ikke er i stand til at levere. 

Apple er til tider også blevet anklaget for “code bloat”, at deres kode fyldte – og kræver – mere end nødvendigt. Det samme kan i øvrigt også hænde for apps, som Apple ikke selv har produceret.

Som hovedregel har Apple ikke lyst til at tilbyde dig opdateringer, som din iPhone ikke kan trække. Det er derfor, de ofte helt stopper med at tilbyde opdateringer til ældre mobiler.

For mange aktive processer i baggrunden

En anden årsag til, at din iPhone kan være blevet langsom, er, at du bruger programmer, der er meget krævende.

Det behøver ikke nødvendigvis være selv den app, du bruger lige her og nu. Der kan nemlig også køre mange aktive processer i baggrunden, mens du laver noget andet. Din email-app vil for eksempel sjældent kræver særdeles meget, men selv den vil jævnligt prøve at tjekke om, du har fået ny post, mens du måske laver noget andet.

Alle apps og programmer, der kører i baggrunden, bruger af din iPhones RAM.

For lidt lagringsplads

For mange apps, billeder, dokumenter og andet indhold kan også gøre din iPhone langsom.

Apple anbefaler, at du holder minimum 1GB fri i din lagringsplads. Det er, fordi din mobil ellers skal bruge energi på at skabe plads til nyt indhold eller flytte rundt i det gamle.

Langsom internetforbindelse

Hvis du oplever, at videoer er langsomme eller hjemmesider har svært ved at loade, behøver det ikke nødvendigvis være din mobil, der er noget galt med. Det kan også være din internetforbindelse.

Det kan derfor være en god idé at bruge at skifte mellem WiFi og mobilforbindelse for at se om, det i stedet har noget at gøre med dit internet.

Slidt eller temperaturbelastet batteri

Din iPhone kan også være blevet langsom, fordi dit batteri enten er blevet gammelt – eller fordi de i øjeblikket bliver udsat for nogle ekstreme temperaturer. Både kulde og varme kan nemlig få batteriet og processoren i din iPhone til at være langsom.

Hvordan gør jeg min iPhone hurtig igen?

#1. Genstart din iPhone

Det første, du kan prøve, er at genstarte din iPhone.

Du genstarter din iPhone ved enten at holde sluk-knappen nede (iPhone 8 eller ældre) eller ved at holde sideknappen og lydstyrkeknapperne ned (iPhone X og nyere).

At genstarte din iPhone kan hjælpe, fordi du derved slukker for alle aktive processer og programmer, der måske gør din mobil langsom.

#2. Opdater dit styresystem

Hvis en genstart ikke løser problemet, bør du tjekke om, din mobil bruger det seneste styresystem. Det gør du under “Indstillinger/Generelt/Softwareopdatering.”

En opdatering kan tage tid, men kan også være med til at fikse problemer, der kan være årsagen til, at din iPhone er langsom.

#3. Slet ubrugte apps

At frigøre lagringsplads kan også være med til at gøre din iPhone hurtig igen. 

Der kan også være en fordel at slette bestemte apps, du måske ikke har brugt længe, men som stadig kører i baggrunden. 

Jo flere funktioner en app bruger, desto langsommere vil den umiddelbart også gøre din iPhone. Hvis en app eksempelvis bruger GPS, Bluetooth og henter data i baggrunden samtidig, kan den også meget vel være grunden til, at din mobil er langsom i øjeblikket.

#4. Sluk for unødige processer

Du kan også slukke eller midlertidigt deaktivere en række funktioner i din iPhone.

Vi anbefaler, at du prøver at slukke for følgende funktioner:

  • Bluetooth i Indstillinger
  • Opdater i baggrunden under Indstillinger/Generelt
  • Autoafspil videoeksempler og Reducer bevægelse under Indstillinger/Tilgængelighed/Bevægelse
  • Reducer gennemsigtighed under Indstillinger/Tilgængelighed/Skærm & tekststørrelse

#5. Nulstil eller fabriksgendan din iPhone – men husk en backup

Hvis alt dette ikke hjalp, kan det være tid til nulstille din iPhone.

Husk: Det er vigtigt, at du forinden har lavet en ordentlig backup. Det kan du som regel gøre via iCloud.

Herefter kan du igangsætte fabriksgendannelse. Det gør du under Generelt/Nulstil/Slet alt indhold og alle indstillinger.

En fabriksgendannelse tager lidt tid, men hvis problemet fortsætter herefter, tyder det på, at du skal have en reparation eller udskifte dit mobilbatteri.

#6. Få dit batteri udskiftet

Hvis alt andet fejler, er det nok tid til enten at få en ny mobil – eller få udskiftet dit batteri. Et dårligt batteri er nemlig ofte synderen, når det kommer til en langsom iPhone.

Har du forlagt eller mistet din iPhone? Eller skal du til at sælge den? Så læs vores artikel omkring, hvordan du bruger Find My iPhone.

Læs også indlæg: Guide: Sluk og genstart iPhone

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Telerepair menu
Telerepair menu

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.