Når du – og de fleste andre danskere – hører ordet Nokia, er det første, der springer ind i dit hoved nok en Nokia 3310. Den lille og pålidelige mursten fra de tidlige 00’ere var for mange deres første rigtige mobiltelefon. Den solgte over 100 mio. enheder gennem sin levetid. I de sidste 19 år har mobiler haft noget af en udvikling. Nokia er i dag tilbage på mobilmarkedet med deres egen linje af smartphones. Men hvor meget har Nokia modellerne ændret sig siden årtusindskiftet?
I denne artikel tester vi nogle af de nyere Nokia-modeller for at se præcis, hvor meget de stadig har tilfælles med en Nokia 3310 – og hvor langt de er kommet siden. Læs med og blive klogere på Nokia telefoner gennem tiden.
Nokia 3310s kendetegnet holdbarhed
Det der kendetegner Nokia 3310 i nutidens øjne, er dens holdbarhed. Den kunne tabes, kastes og næsten køres over uden at gå i stykker, og så kunne man spille snake. Det er i hvert fald sådan, folk husker den.
Fordelen som en Nokia 3310 har over en nyere model, såsom en Nokia 5 eller Nokia 5.1, er naturligvis, at den er noget mindre kompleks. Touchskærmen på en smartphone dækker væsentlig mere af telefon end den lille 84×48 pixel monokrome display som den gamle telefon brugte. Derudover var indmaden i en 3310’er også større og havde derfor sværere ved at tage skade af et slag eller skramme.
De nyere telefoner er dog ikke at kimse ad. En holdbarhedstest udført af JerryRigsEverything, demonstrerer, at Nokias Gorilla Glass beskytter skærmen mod ridser op til 6 på Mohs’ hårdhedsskala. Fingernegle er omtrent 2,5 på Mohs, diamanter er 10, så 6 kan sammenlignes med en hærdet lommekniv.
Nokias legendariske batterilevetid
Batterilevetiden på Nokia 3310 var også næsten legendarisk. Den havde et 1000 mAh (milliampere i timen) Litium-ion batteri. Det betyder, lidt forsimplet, at den kan levere 1000 mA i en time, 100 mA i ti timer eller 10 mA i 100 timer. Til sammenligning har for eksempel Nokia 8, Nokia 8 Sirocco og Nokia 8.1 et Li-Po (Lithium Polymer) batteri på mellem 3200 og 3500 mAh – afhængig af modellen.
Forventninger til hvad en telefon kan præstere er dog også vokset.
Hvor det store salgspunkt for Nokia 3310 var, at den kunne både ringe og sende længere SMS’er i en trådet chat-opsætning, skal mobiltelefoner i dag kunne alt fra at vise dig vej via GPS til at besøge billede-tunge sociale medier til at streame film i 1080p billedopløsning. Ofte kører de funktioner også i baggrund, så du ikke skal opleve lange loading-tider eller langsom opstart. Oveni i det, er batterier notorisk svære at gøre mindre.
På trods af alt det, er det stadig lykkedes for moderne smartphones som Nokias at holde sig kørende efter en hel dags brug.
Lav pris – hvis man købte et abonnement
Da Nokia 3310 blev for alvor populær på grund af sin lave pris. Da telefonen først blev solgt i Danmark, kostede den omkring 1.100 kr., svarende til omkring 1.500 kr. i dag, justeret for inflation. Du kunne også “nøjes” med cirka 260 kr., hvis du bandt dig selv til et mobilabonnement på seks måneder. Det kunne mobilselskaberne let tjene penge på, fordi selve tjenesterne ikke havde særlig høje omkostninger.
I dag er det stadig muligt at købe mobiltelefoner på afdrag og med abonnementsordninger – selvom data kræver noget mere at behandle end SMS’er og telefonopkald.
Nokia tilbyder i dag flere lavpris mobiltelefoner, heriblandt Nokia 6 og Nokia 6.1. De kostede omkring 1.300 kr. Så inflationen har betydet, at en Nokia-telefon er billigere i dag end i 2000.
Dansk design i candybar-format
Nokia 3310s design blev udviklet af deres danske afdeling. Den var smal, let og var formet som en rektangel med afrundede hjørner. Dens form mindede om en chokoladebar, hvoraf den også fik navnet ‘candybar’. Det er et designtræk, der går igennem i mange nyere smartphones.
I dag har stort set alle smartphones afrundede hjørner og et aflangt design.
Nokia 7.1 og Nokia 7 Plus er begge klassiske eksempler på, at uanset størrelsen på mobilen, har alle mobiltelefoner i dag næsten altid den samme form. Det er, fordi deres design bliver dikteret af, at skærmen skal have bestemte dimensioner – og overfladen på en smartphone i dag optages hovedsageligt af touchskærmen.
Intet mobilkamera – og det mest avancerede til dato
Nokia 3310 kunne ikke tage billeder. Den ære tilfaldt først Nokia 7650’en fra 2001.
Nokia 7650 var den første af deres mobiltelefoner, der havde et indbygget kamera på bagsiden. Kameraet kunne tage billeder på 0.3 megapixels. Det vil sige, at hvis du tog et billede med det i dag, og så det på din computer, ville billedet fylde omkring ⅛ af skærmen – og stadig være synligt grynet.
En moderne smartphone med flere indbyggede kameraer, som Nokia 9 PureView, har derimod omkring 12MP. Det er en 400 gange større opløsning end Nokia 7650’eren. De fem kameraer giver også en mulighed for at tage bedre portræt- og landskabsbilleder, fordi de mange kameraer kan indfange dybde og afstand.
Spil
Snake II på Nokias gamle mobiler er efterhånden blevet en klassiker. Den lille slange, der styres rundt på den grønt-monokrome skærm har givet flere timers underholdning i sofaer, skolegårde og på lange køreture.
Da Nokia 3310 havde begrænset lagringsplads, kunne den dog ikke rumme meget mere end fire spil.
I dag svulmer Google Play Store med millioner af mobilspil fra Fortnite til Pokémon Go til Clash of Clans. Mange af de spil kræver endda også mere processorkraft og ydeevne end selv PC-spil fra Nokia 3310’ens æra.
Konklusion: Nokia 3310 var en ny start for mobiltelefoner
Nokia 3310 var et ikon for dens tid. Og på visse punkter, såsom holdbarhed og batterilevetid, er de gamle mobiltelefoner endnu ikke blevet overgået af nye telefoner på smartphone markedet. Men forventninger til, hvad en mobiltelefon kan og skal bruges til, har også ændret sig markant.
Men selv hvis moderne smartphones kunne konkurrere i den arena, ville det være svært for dem at opnå samme nostalgiske højder som Nokia 3310’en. Det var for mange deres første mobil, og første introduktion til den mere sammenbundne verden, som vi lever i i dag.
Er din Nokia-telefon gået i stykker?
Så kontakt Telerepair. Vi kan hurtigt og nemt reparere din smartphone fra Nokia – ofte på under 60 minutter. Vi har dog desværre ikke reservedelene på lager til at hjælpe dig med at bringe din gamle Nokia 3310 til liv igen. Men heldigvis kan vi hjælpe med de fleste andre reparationer. Bare kontakt os her på siden eller besøg os i en af vores mange butikker.