Prisen på en ny iPhone i Danmark er blandt verdens højeste

Prisen på en iPhone kan være meget forskellige fra land til land.

Ifølge Business Insider, viste en markedsundersøgelse foretaget af Deutsche Bank i 2018, at Danmark var det tredje dyreste land i verden at købe en iPhone i.

Telerepair har selv kigget på tallene, og kan fortælle, at vi siden 2018 er faldet næsten 13. pladser, så vi nu ligger på en stolt 16. plads. Det betyder selvfølgelig ikke, at nye iPhones pludselig er blevet billigere med årene.

Men hvorfor koster iPhones så meget mere i Danmark? Og er det muligt at spare penge, når man er på udkig efter en god iPhone?

Kort over pris på iPhone

Vi har indhentet data fra MacIndex og lavet et interaktivt kort over prisen på iPhones overalt i verden. 

For at undgå skævvridning og give et mere retvisende indtryk, har vi taget afsæt i de lande, som Deutsche Bank selv valgte at undersøge, samt de tilgængelige tal fra vores europæiske naboer. Vi har dog også inkluderet Apples hjemland, USA, og nogle andre af de mest populære rejsedestinationer for danskerne.

Hvorfor er prisen forskel på iPhones overalt i verden?

Prisen på en iPhone, og de fleste andre forbrugsvarer, afhænger af tre nøglefaktorer:

  • Landets levestandard
  • Valutakurser og inflation
  • Beskatning

Den første faktor er, at jo rigere den gennemsnitlige borger i et land er, desto mere koster alting i det land. Dette er årsagen til, at blandt andet Norge, Schweiz, Japan og Danmark stort set altid figurerer på lister over de dyreste lande at bo i. Det gælder især for luksusvarer såsom high-end elektronik som iPhones.

Den anden faktor er den gældende valutas (i vores tilfælde danske kroner eller DKK) nuværende kurs. 

Kurserne mellem lande kan indimellem have nogle drastiske svingninger. Men den danske krone vil altid ligge op ad euroen (+/- 2,25%), fordi Danmark har en aftale med Den Europæiske Centralbank (ECB). Da mange af de europæiske lande er relativt stabile, og så mange af indbyggerne har en rimelig høj levestandard, prissætter Apple også deres iPhones herefter. De er kort fortalt dyrere end i mange andre lande, fordi Apple ved, at vi kan og er villige til at betale en højere pris.

Den tredje, og nok mest betydningsfulde, faktor er beskatning og afgifter på varer. 

Hvert land bestemmer selv sine egne skatterater og importafgifter, når det kommer til luksusgoder som iPhones. Det er også årsagen til, at Brasilien er det næstmest dyreste land i verden at købe en iPhone i. De har nemlig meget høje importafgifter på goder, der er blevet produceret uden for landets grænser. Det er altså ikke bare sproget, der ændrer sig, når landet gør.

Hvorfor er den så dyr i Danmark?

I Danmark koster en iPhone 11 Pro (256GB) omkring 10.299 kr. Det er den fulde pris, du ville skulle betale, hvis du køber den i butikkerne.

Det betyder, at du skal betale næsten 2.653,11 kr. mere end en person i Japan. Den store prisforskel kan til dels forklares med moms- og importafgifter. I Danmark betaler vi 25% i moms, hvorimod Japan kun har en moms på 10%.

Apple kender – og er kendt af – danskerne. De har en solidt greb i danskerne med en markedsandel på cirka 54.2%. Det betyder, at de ikke møder stor modstand, selvom priserne kan være højere end på andre smartphones.

Hvis du skal have en ny iPhone, er det ofte en god idé at købe den i forlængelse af, at du skifter mobilabonnement. Mange af mobilselskaberne tilbyder rabatter, hvis du samtidig skifter over til dem – eller hvis du har været fast kunde i en længere periode.

Så mange penge kan du spare ved at købe en brugt iPhone

Hvis du gerne vil have en billigere iPhone, kan det være en god idé at kigge på brugtmarkedet.

Hos Telerepair kan du købe en brugt iPhone for langt under den pris, du ville skulle betale for en ny. Det er, selvom telefonen er som ny, eller i en så god stand, at du aldrig ville bemærke forskellen.

Vi har et bredt sortiment af iPhones (fra iPhone 6 og frem), og hver enkelt enhed har fået et grundigt eftersyn af en certificeret iPhone-reparatør.

Er du i tvivl om, hvor gammel din iPhone er? Så læs vores indlæg: Hvor gammel er min iPhone?

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Telerepair menu
Telerepair menu

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.