Sådan redder du din iPhone fra vandskade

Har din iPhone været i vand, eller på anden måde blevet våd – og frygter du en vandskade?

Udbedring af vandskader er en af de mest udbredte reparationer, som vi udfører her i Telerepair. 

Men hvis du følger vores guide, har du stadig mulighed for at undgå en reparation af dine våde iPhone.

6-trins guide til at redde din iPhone fra vandskade

1. Fjern din iPhone fra vandet

Uanset om du har tabt din mobil i en vandpyt eller spildt et glas vand, skal du først og fremmest fjerne din iPhone fra selve vandet.

Jo længere tid mobilen ligger i vandet, jo dybere har det også mulighed for at trænge ind. Dit ladestik, højttalere, mikrofon og adgangen til SIM-kortet er særligt sårbare.

Du skal også være opmærksom på, at ikke alle væsker er lige. Vand får metal til at ruste, men hvis du har spildt øl eller sodavand kan det klistre, hvilket er endnu sværere at fjerne. I sådan et tilfælde, kan du blive nødt til at bestille en iPhone-reparation. Hos Telerepair tilbyder vi også reparation af andre telefoner end iPhones.

2. Sluk din mobil

Du bør slukke din mobil med det samme.

På den måde undgår du kortslutninger. Hvis din iPhone brænder sammen, vil det være nødvendigt at udskifte et eller flere komponenter.

Når den er slukket, skal du først tænde den igen, når du mener, at telefonen er helt tør. Vi anbefaler, at du tidligst tænder den igen efter to-tre timer. Hvis muligt, er det bedst at vente op til 24 timer.

3. Fjern dit cover

Der kan være vand fanget mellem din mobil og dit cover. Derfor anbefaler vi altid, at du fjerner dit cover, hvis du er bange for en potentiel vandskade.

4. Tør din iPhone med en mikrofiberklud

Du skal nu tørre din iPhone med en mikrofiberklud. Du kan også bruge en gammel t-shirt.

En fnugfri klud er med til at sikre, at du ikke ridser glasset eller efterlader en masse skidt, eller stykker af kluden, i din mobils åbne stik og porte. Vær ekstra nænsom, når du tørre mikrofonen, højttalerne og ladestikket af.

5. Læg din mobil et tørt og skyggefuldt sted

Når du ikke længere kan se noget væske på ydersiden, er det tid til at lægge din mobil til tørre

Vi anbefaler et tørt sted i skyggen, og gerne med en god gennemstrøm af frisk luft. Du kan eventuelt lægge den på håndklæde med en let hældning – så har vanddråberne nemmere ved at pible ud selv.

Vindueskarmen eller en hylde på reolen er to oplagte placeringer.

6. Tænd din iPhone igen efter 24 timer

Det er ikke altid muligt, at man kan vente en hel dag på at tænde sin mobil. Især hvis du har tabt den i vand og frygter, at den er blevet beskadiget. Men hvis du vil vide dig helt sikker, er det bedst at væbne dig med tålmodighed.

Du ved nemlig aldrig om dit redningsforsøg er lykkedes, før du tænder din iPhone igen. Men hvis den stadig er lidt våd, og du tænder den, kan du risikere en kortslutning.

Hvis din iPhone eller anden slags mobil ikke vil tænde, tyder det på, at du har brug for en reparation. I så fald kan du altid kontakte Telerepair for en mobilreparation.

Disse ting må du aldrig gøre ved en våd iPhone

Du må aldrig bruge en støvsuger eller en hårtørrer til at tørre din iPhone – selvom du vil redde den fra en vandskade.

Hvis du forsøger at støvsuge skidt eller vand ud ad din mobils porte, risikerer du at skabe en masse statistisk elektricitet. Det er om noget værre end vand, fordi det med garanti vil ødelægge flere komponenter i din mobil. Det kan betyde en noget dyrere reparation.

Hårtørrerne er heller ikke en god idé. For det første kan den varme luft, der bliver blæst ind i telefonen, få den til at overophede. For den andet, vil du med høj sandsynlighed bare skubbe vandet dybere ind i telefonen.

En myte om våd iPhone i ris

En af de mest udbredte reparationsmyter om mobiltelefoner (og elektronik, generelt) er, at de tørrer hurtigere og bedre ved at lukke dem ind i en lufttæt pos med tør ris.

Der er en vis logik i myten. Ris absorberer vand, så det burde suge fugten og vandet fra luften, hvilket vil hjælpe din telefon med at blive tør.

Men der er ikke noget belæg for, at myten er sand.

I en test foretaget af Gazelle i 2014, er ukogte ris værre end kattegrus, couscous, havregrød og silikatposer til at opsuge fugt og vand fra en mobil. Det betyder ikke nødvendigvis, at det er decideret skadeligt. Men det er langsommere.

Det bedste middel til at tørre din iPhone ifølge deres test? At efterlade den et tørt og skyggefuldt sted med masser af frisk luft.

Har du fået en ny iPhone og skal overføre data fra din gamle enhed til den nye? Så se vores guide til hvordan man overfører fra iPhone til iPhone.

Hvis du har mistet eller forlagt din iPhone, så læs vores indlæg omkring Find My iPhone.

Har du problemer med, at din iPhone er gået i sort så læs vores indlæg: Sluk og genstart iPhone

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Telerepair menu
Telerepair menu

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Klik redigerknappen for at rette denne tekst. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.